Städningstips för vårstädning

Våren är en av de, om inte den absolut, vackraste säsongerna på året. Tyvärr så kan den också vara dem mest skrämmande säsongen eftersom det då är dags för den oundvikliga vårstädningen. Du behöver inte bli rädd dock, för här kommer några vårstädningstips som kommer hjälpa dig igenom den. En liten notering bara, dessa vårstädningstips är endast på en grundläggande nivå. Innan du sätter igång kan du försöka göra en egen lista som kan fungera som din egen påminnelse på vad som behöver göras.

7 hemliga vårstädningstips för att göra dig organiserad

–      När du städar börja uppifrån och jobba dig neråt till botten. Detta kommer att se till att all smuts samlas på ett och samma ställe och du kan torka upp allt samtidigt, efter du är klar med att torka av prylar och prydnadssaker.

vårstädning så som proffsen städar
Smarta städningstips

–      Se till att du har alla rengöringsredskap som du behöver för jobbet. Detta hjälper dig att inte bli distraherad från sysslan. Att ha allt städmaterial tillsammans på samma ställe kommer också att rädda dig från att behöva leta efter dem nästa gång du bestämmer dig för att städa upp lite.

–      Ett av de absolut viktigaste vårstädningstipsen som finns: Städa upp efter dig allt eftersom. Istället för att låta röran bli värre och värre, ställ tillbaka saker så fort du är klar med dem. Detta gäller allt från tidningar till tallrikar och från smink till leksaker. Du vet också då var du har allt istället för att måste vända upp och ner på huset för att hitta saker i röran.

–      Deodorisera. Även om detta känns som en bagatell så använder vi oss mycket av vårt luktsinne. Ett ställe kan kännas mer eller mindre attraktivt beroende på doften på platsen. Tänd ett doftljus eller lämna fönster öppna på platser där du lagar mat eller folk röker. Det kommer att hindra att odörer tar fäste i möbler och håller rummen fräscha och välventilerade.

–      Gör en checklista för sysslorna, från den viktigaste ner till den minsta sysslan och sätt upp den synbart. På så sätt så kommer du och alla andra som bor i hemmet få en ständig påminnelse om saker som bör avklaras. Om alla följer ”husreglerna” så har du mycket mindre att ta itu med i det långa loppet.

–      Lämna inte ett rum förrän du städat klart i det. Detta är ett misstag som ofta görs. Om du gör ursäkter för dig själv hela tiden, som att du inte har tillräckligt med redskap för sysslan, eller om du övertygar dig om att du måste påbörja städningen i ett annat rum istället, så kommer du i slutet av dagen bara att ha ett resultat: ett gäng inte färdigstädade rum.

–      Gör dig av med saker som du inte behöver. Det är dags att sluta vara sentimental och börja vara praktisk. Även fast det finns många saker i ditt hem som får dig minnas saker, så kan de inte vara mer viktiga än personerna som bor i hemmet eller deras hälsa. Ta bort saker som bara samlar på sig damm. För saker som blivit urväxta eller som ingen använder längre, skänk till välgörenhet eller ha en loppis. På det sättet så kan sakerna hamna hos personer som behöver dem eller till ställen där de kommer att användas. Sist men inte minst, om det är trasig, släng det. Det finns en anledning till att dessa saker inte blev lagade samtidigt som de en gång gick sönder.

Som sagt, detta är bara en väldigt grundläggande lista. När du väl städar är det bra att ha en egen vårstädningslista. Om du bestämmer dig för att göra en egen lista, fråga andra personer i hushållet vad de tycker. De kanske kan komma ihåg något som borde vara på listan som du missat eller glömt bort.