Städguide

allt om rengöring av keramiska kakelgolv

Så håller du ditt keramiska kakel rent och snyggt

Ett fantastiskt, artistiskt, keramiskt kakelgolv kan se magiskt ut i vilket hem som helst. Det ger inte bara en känsla av stil och modern sofistikation till rummet, utan det är även slitstarkt. För att se till att ditt keramiska kakelgolv fortsätter att se så snyggt ut som den dagen det blev satt, läs vidare och lär dig de rätta teknikerna för att rengöra det.

Underhåll kakel

Här är några steg du kan följa för att hjälpa dig att underhålla golvets skönhet och hålla kakelplattorna lika vackra som alltid.

  1. Ordentlig rengöring

Det kan vara en bra idé att ha en handduk eller pappershanddukar i närheten av hallen och entrédörren så att du snabbt kan torka upp smuts som kommer in under skorna. Annat spill bör också torkas upp så fort som bara möjligt. Om man låter smuts och annat spill dra in genom att inte direkt torka upp det, kan det leda till att det är svårare att få golvet rent sedan. Om du senarelägger rengöringen av det kan vilken smuts som helst fatta fäste mellan dina kakelskivor i syfte att stanna där permanent.

  1. Följ ett schema gällande underhåll

För att se till att dina golv hålls skinande rena, vackra och fläckfria så mycket som möjligt måste du utföra dina städsysslor på utsatt tid. En mjuk och effektiv mopp som kan tvättas och återanvändas är det bästa valet av alla. Den klarar av att rengöra på mitten av kakelplattorna och även på de ställen som annars kan vara svåra att nå. Avsätt en dag i veckan då du moppar och rengör ditt keramiska kakelgolv. Om du väntar med att städa det då det synligt ser smutsigt ut kan det leda till att det är svårt att bli av med envisa fläckar som formats, och att du inte får det utmärka resultat du vill med städningen.

  1. Eliminera smutsen i fogarna

För att se till att ditt kakel behåller sin skönhet så måste du även tvätta fogarna mellan kakelplattorna nu och då. Även om en mjuk mopp kan ta bort all lösliggande smuts som faller ner mellan kakelplattorna så bör du ha ett tidsschema för när du grundligt rengör fogarna med. Det är inte viktigt att det utförs en gång i veckan, men det bör dock göras kontinuerligt för att undvika smutsbeläggningar i fogarna. Rengöringsmedel för fogar och kakel är ett gott val att använda då man ska utföra denna städning.

  1. Använd inte starka kemikalier

Då du ska rengöra ditt kakelgolv se till att inga starka kemikalier används. Kom ihåg att många vanliga rengöringsmedel för golv kan innehålla sådana kemikalier och kan skada ditt kakel. Även om du kan komma till ett tillfälle då du inte ser någon annan lösning än att använda starka kemikalier på fläckarna kan du undvika att ens hamna där genom att följa ett strikt städschema.

Om ditt keramiska kakelgolv har blivit oerhört smutsigt och befläckat så kan professionella städare i Vännäs vara det enda vettiga val du har kvar.

så rengör du sin jacuzzi, badtunna och bubbelpool

Rengöring av bubbelbad, jacuzzi och badtunnor

Filter till bubbelbad och badtunnor är enheter som bidrar till att ta bort fina partiklar, kroppsfetter och hudrester, fett och annat skräp från ditt spabad. Det är en viktig komponent för att du ska kunna njuta och koppla av i ett i vackert, kristallklart vatten. Genom att hålla din spafilter rent, förbättrar du filtrets effektivitet och ger det längre livslängd, vilket innebär att du också får lägre driftskostnader för din badtunna eller ditt spa.

Rengöring och byte filter i ditt bubbelbad

Det bästa är att hålla sig till en regelbunden filterrengöringsrutin, ungefär var 2-3 vecka beroende på hur ofta du använder jacuzzin och vilken produkt du köper för att rengöra den med. Var uppmärksam på att läsa alla instruktionerna, eftersom det kan variera mellan olika rengöringsprodukter hur de ska användas.

När du påbörjar din rengöring, bör filterpatronen tas bort från sin plats i badtunnan och tvättas med en slang eller under rinnande vatten. Spola filterhuset, i ca 45 graders lutning, så att allt grus och skräp spolas bort. Lägg patronenheten i blöt i minst sex timmar i en rengöringslösning för filter och skölj sedan rent de och lägg det och låt det självtorka. Artificiell värme skadar filterkomponenten och förkortar livslängden.

För att maximera livslängden på filtret, bör du se till att hålla vattnet i rätt pH-balans, aldrig vara alltför energisk vid rengöring av filtret – och viktigast av allt, låt filtret torka helt innan du sätter tillbaka det i badtunnan. Det kan vara praktiskt att ha dubbla uppsättningar av filter, för att låta filterpatronen torka ordentligt.

Livslängd på filter

Även om ett filter bör hålla i cirka tolv månader finns det ingen bestämd livslängd, eftersom filtret inte har några rörliga delar. Det finns dock ett antal saker att hålla ögonen på när man beslutar om en filterpatron behöver bytas eller ej. Fysiska fel i filtret, såsom en spricka eller reva i stommen eller nätet är de mest uppenbara felen, men lägre flödeshastigheter och behov av tätare rengöring samt allmänt dålig vattenkvalitet är också tecken på att filtret mycket väl kan vara på väg att bli dåligt och måste bytas ut.

När det är dags att byta filtret är det bäst, för att hålla vattnet rent och dig avslappnad, att använda originalprodukter från tillverkaren. Serie- och identifikationsnummer finns vanligtvis på botten av filtret. Då riskerar du inte att få fel filter eller att andra misstag uppstår, eftersom filtren finns i många storlekar och former och alla inte är kompatibla. Vara uppmärksam. Fel filter kan leda till problem med din badtunna, så det är bäst att det blir rätt!

Städningstips för vårstädning

Våren är en av de, om inte den absolut, vackraste säsongerna på året. Tyvärr så kan den också vara dem mest skrämmande säsongen eftersom det då är dags för den oundvikliga vårstädningen. Du behöver inte bli rädd dock, för här kommer några vårstädningstips som kommer hjälpa dig igenom den. En liten notering bara, dessa vårstädningstips är endast på en grundläggande nivå. Innan du sätter igång kan du försöka göra en egen lista som kan fungera som din egen påminnelse på vad som behöver göras.

7 hemliga vårstädningstips för att göra dig organiserad

–      När du städar börja uppifrån och jobba dig neråt till botten. Detta kommer att se till att all smuts samlas på ett och samma ställe och du kan torka upp allt samtidigt, efter du är klar med att torka av prylar och prydnadssaker.

vårstädning så som proffsen städar
Smarta städningstips

–      Se till att du har alla rengöringsredskap som du behöver för jobbet. Detta hjälper dig att inte bli distraherad från sysslan. Att ha allt städmaterial tillsammans på samma ställe kommer också att rädda dig från att behöva leta efter dem nästa gång du bestämmer dig för att städa upp lite.

–      Ett av de absolut viktigaste vårstädningstipsen som finns: Städa upp efter dig allt eftersom. Istället för att låta röran bli värre och värre, ställ tillbaka saker så fort du är klar med dem. Detta gäller allt från tidningar till tallrikar och från smink till leksaker. Du vet också då var du har allt istället för att måste vända upp och ner på huset för att hitta saker i röran.

–      Deodorisera. Även om detta känns som en bagatell så använder vi oss mycket av vårt luktsinne. Ett ställe kan kännas mer eller mindre attraktivt beroende på doften på platsen. Tänd ett doftljus eller lämna fönster öppna på platser där du lagar mat eller folk röker. Det kommer att hindra att odörer tar fäste i möbler och håller rummen fräscha och välventilerade.

–      Gör en checklista för sysslorna, från den viktigaste ner till den minsta sysslan och sätt upp den synbart. På så sätt så kommer du och alla andra som bor i hemmet få en ständig påminnelse om saker som bör avklaras. Om alla följer ”husreglerna” så har du mycket mindre att ta itu med i det långa loppet.

–      Lämna inte ett rum förrän du städat klart i det. Detta är ett misstag som ofta görs. Om du gör ursäkter för dig själv hela tiden, som att du inte har tillräckligt med redskap för sysslan, eller om du övertygar dig om att du måste påbörja städningen i ett annat rum istället, så kommer du i slutet av dagen bara att ha ett resultat: ett gäng inte färdigstädade rum.

–      Gör dig av med saker som du inte behöver. Det är dags att sluta vara sentimental och börja vara praktisk. Även fast det finns många saker i ditt hem som får dig minnas saker, så kan de inte vara mer viktiga än personerna som bor i hemmet eller deras hälsa. Ta bort saker som bara samlar på sig damm. För saker som blivit urväxta eller som ingen använder längre, skänk till välgörenhet eller ha en loppis. På det sättet så kan sakerna hamna hos personer som behöver dem eller till ställen där de kommer att användas. Sist men inte minst, om det är trasig, släng det. Det finns en anledning till att dessa saker inte blev lagade samtidigt som de en gång gick sönder.

Som sagt, detta är bara en väldigt grundläggande lista. När du väl städar är det bra att ha en egen vårstädningslista. Om du bestämmer dig för att göra en egen lista, fråga andra personer i hushållet vad de tycker. De kanske kan komma ihåg något som borde vara på listan som du missat eller glömt bort.